Go Back   Steve's Digicams Forums > Digicam Help > Batteries or Power Packs

Thread Tools Search this Thread
Old Sep 4, 2002, 9:20 AM   #1
Junior Member
Join Date: Jul 2002
Posts: 3
Default Minolta F100 using Nexell 1800 NiMH batteries

I have a new Minolta F100 that came with a 3v sanyo lithium battery. The camera works great with this battery but when I switch to Nexell 1800 NiMH I have a problem. Each Nexell shows 1.48-1.49v when I put them into the camera. If I take continuous pics using just the flash, I get about 125 pics before the camera quits. However, if I use the zoom at all, I get about 8-15 pics and then the camera quits. I've tried a second set of Nexell 1800s and the result is the same. Minolta says this is not right and have asked me to return the camera with a set of my NiMH batts. I have used these Nexell batts in my portable CD player and they last for many hours. Any suggestions on what is going on with this camera/batt combination?
tlynham is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Sep 4, 2002, 9:32 AM   #2
Senior Member
sjms's Avatar
Join Date: Jul 2002
Posts: 2,735

on the inital output a nimh batt can show 1.48 but the working voltage is 1.2. you should see what the mah (milliampere hour) rating is. these cameras like high octane minimum 1700mah pref 1800 or higher. also you might try another brand like maha/kodak/GP/other. todays cd players are now low current draw items digicams are not. i myself have had problems with nexcell batts not holding charge after only a few uses. if you spoke to minolta and they feel that there might be an issue i would do as they ask and let them figure out what the problem is.
sjms is offline   Reply With Quote
Old Sep 11, 2002, 1:55 PM   #3
Junior Member
Join Date: Jul 2002
Posts: 3
Default nexcel batts & minolta F100

sjms, thx for your reply. I found a url with test results for many brands of NiMH batts. Sees as though Nexcell was the only batt to totally fail (i.e. not take a charge). The writer reported that Nexcell batts held less of a charge each time he charged them. I did some more testing and I found the same thing. Now I'm only getting 20 pics after a charging. I'm switching to a different battery.
tlynham is offline   Reply With Quote
Old Sep 19, 2002, 10:36 PM   #4
Junior Member
Join Date: Sep 2002
Posts: 4
Default Battery test site?

Any chance of the URL for the site you refer to?
flash harry is offline   Reply With Quote
Old Sep 19, 2002, 11:06 PM   #5
Senior Member
Join Date: Jun 2002
Posts: 668

This should do it.


Gary Senkus is offline   Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 1:57 AM.