Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital Cameras (Point and Shoot) > Canon

Thread Tools Search this Thread
Old Sep 20, 2005, 8:17 PM   #1
Join Date: Aug 2005
Posts: 43


just took some pics off the camera that i took out for a walk with the dog yesterday. I seem to have had focus problems with them. Not sure what i've done wrong. Only thing i notice is that the out of focus ones have a slightly slower shutter speed.

What have i done wrong. Helpful comments please. I put them at this link..(some in focus and some out of focus..)


nacoya is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Sep 20, 2005, 11:32 PM   #2
Senior Member
Join Date: Jun 2002
Location: Victoria, B.C., Canada
Posts: 852

I notice that all the pictures except one were taken at f 3.5 and I've found (I have an S1IS) that at that aperture, the focus is noticeably poorer than at smaller apertures like f 5.6.

On the other hand I also see that the picture taken at f5.6 had a very slow shutter speed - 1/13 - so my thought on that one is that if the camera was hand-held, then it was probably beyond the capacity of the IS system to deal with camera shake, assuming there was some. It doesn't work all that effectively for any hand-held exposures (I've found) unless I'm either very careful to make sure the camera's held really still, or the shutter speed gets much shorter, like 1/200 sec., but I don't have the steadiest grip.

Then there's the matter of what compression setting you were using. I don't see any record of what your camera was set at, but 'Superfine' compression gives the highest quality images.

I don't know about the S2IS, but my S1IS also has a 'low sharpness' setting that give 'softer' pictures. I've read that the sharpening systems used by programs like Photosho & ACDSee and Irfanview do a better job of sharpening than in-camera systems and that it's therefore better to select the 'low sharpening' option when using the camera and to sharpen your pictures using your computer.

In summary - I suggest you set your camera to 'Superfine', to the 'low sharpening' option, and to f5.6 and that you try positioning it on a tripod (or on some stable surface) - and that you apply sharpening after you've uploaded the picture files into your computer.

Incidentally, I downloaded all the pictures and found that the appearance of sharpness was noticeably improved on all of them by applying in-computer sharpening.

Herb is offline   Reply With Quote
Old Sep 21, 2005, 9:45 AM   #3
Junior Member
Join Date: Sep 2005
Posts: 4

I'd noticed a similar problem with camera shake and I'd wondered why the IS wasn't helping much. Someone advised me to set the IS to 'per shot' instead of continuous. I haven't had a chance to test this yet though.
Michele socal is offline   Reply With Quote
Old Sep 21, 2005, 10:16 AM   #4
Senior Member
geriatric's Avatar
Join Date: May 2005
Posts: 326


I didn`t know that the S2 had legs. When you say you took it out for a walk. Hee Hee. Ok lets be serious I think its the slow speed/wide aperture that is the trouble. Take a few shots under optimum conditions a nice sunshiny day giving you about 1/125 @ F8. Failing that beg borrow or steal a tripod. I always use the IS at per shot otherwise it is operating all the time and it might wear out quicker.
geriatric is offline   Reply With Quote
Old Sep 23, 2005, 7:57 PM   #5
Join Date: Aug 2005
Posts: 43

Thanks everyone, very constructive.

i am now of the view that camera shake played a big part in the quality of the images and i must make a more conscious effort to remain steady. And, that IS doesn't work miracles.

I've only had the camera for a short time and need to get more hours in the saddle (way hey a pun) so to speak :lol: , and those setting hints will come in really handy as i get use to it.

Hoping for some decent weather to get out and try some, but i'm not holding my breath as I do live in scotland, Soon be time to start the winter portfolio :lol:.

The images were set at super fine and yes the S2 has a sharpness adjustment which i'll change down forthwith.

thanks again folks.. i'm off to jot down some notes..

nacoya is offline   Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 7:46 AM.