Go Back   Steve's Digicams Forums > Digicam Help > General Discussion

Thread Tools Search this Thread
Old Nov 8, 2012, 4:34 PM   #1
OscarTheCat's Avatar
Join Date: Nov 2012
Posts: 32
Default Olympus SZ-12 Noisy Auto-Focus


I Just bought a new Olympus SZ-12 and I really like the camera, but it makes a strange noise when I push the shutter release to use auto-focus. The noise is best described as a buzzing/static type of sound. I've owned several digicams in the past, including a Olympus SP-810UZ (which also has dual image stabilization), and none of them have made noise like this when focusing. The noise continues even after the green box appears, and the double beep notifying that it has focused, until the shutter release is pushed.

This might be normal for this camera, but I have not seen anything about it in the several reviews that I have read. I am trying to decide if I should send the camera back, but it seems to work perfectly, and I really like it. I also have a Olympus Pen E-pl1, but I wanted this camera because it has 24X zoom, and fits in a pocket.

Any input would be appreciated.
OscarTheCat is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Nov 8, 2012, 6:44 PM   #2
Senior Member
VTphotog's Avatar
Join Date: Mar 2005
Location: Extreme Northeastern Vermont, USA
Posts: 4,165

Are you getting a low battery indication either before or just after this occurs? My guess is that it is either a problem with the battery or with the camera power supply. Since it is that new, you should return it for replacement.

VTphotog is offline   Reply With Quote
Old Nov 8, 2012, 7:41 PM   #3
OscarTheCat's Avatar
Join Date: Nov 2012
Posts: 32

Hi Brian,

Thanks for your reply.

This has been happening since the first time I powered on the camera, with a full charge.

After some more playing around, I've found when I turn off the image stabilization the noise goes away completely. I still don't know if that'a a good thing or not. I suppose I can leave the image stabilization off except for when I am using a lot of zoom.

I just wish I had a way of knowing if this is normal for this particular model, or if mine has a problem. I found a good deal online for this camera, so returning it would be somewhat of a hassle. For what I want it for, this is by far the best camera I have found, and I've bought (and sold) 3 other cameras in the past year or so. I like it so much, I'm sorry I didn't spend $50 more to get the SZ-31 MR , which was available for $199.
OscarTheCat is offline   Reply With Quote
Old Nov 16, 2013, 8:35 AM   #4
Junior Member
Join Date: Nov 2013
Posts: 1
Default about Olympus sz 12 noise

Hey Oscar, I bought the Olympus SZ 12 yersterday and itīs making the same noise that youīre describing here. I also assume it is the image stabilizer, but I donīt know what to do yet. Did the weird noise bring some issues after a while to the camera? I donīt know why but I think that that noise probably is making the camera to use more battery..? I donīt really know. What did you do? Did you return back the camera for replacement? What if all the SZ 12 have this worrying noise?
trilheptal is offline   Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 5:12 PM.