Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital SLR and Interchangeable Lens Cameras > Nikon dSLR

Thread Tools Search this Thread
Old Nov 21, 2005, 10:37 AM   #1
Junior Member
Join Date: Nov 2005
Posts: 1

I use a D50 with a Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G lens.

When I tried adding a Vivitar 2x-3 teleconverter between the camera and the lens I lost autofocus, which isnt such a big deal, BUT i only lost the option to select apertures and use the flash. I can only shoot using the M mode and the aperture seems locked at F32, which makes for some pretty tricky handheld 300mm x2 photography...

I get the same issues using a Cosina 20-80mm macro lens

Are these issues normal, and is there a setting or something that would make me at least be able to change the aperture? Neither lens nor teleconverter has aperture ring.
Draigh is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Nov 21, 2005, 11:08 AM   #2
Senior Member
ReneB3's Avatar
Join Date: Jul 2005
Posts: 193

That teleconverter does not have the CPU contacts. That's why it will not meter or use the autofocus.You have to get one that does support the CPU lens to meter with it.

ReneB3 is offline   Reply With Quote
Old Nov 21, 2005, 11:12 AM   #3
Senior Member
Join Date: Feb 2004
Posts: 108

Sounds like incompatibillity between lens and teleconverter, electronic problem to be more spesific.
(aha no CPU contacts, thats major electronic problem :lol
AF wont work at all with lenses that are darker than 5.6.

Nikon AF 70-300mm f/4-5.6G lens + 3x TC = Nikon MF 310-900mm f/11-16G.
So it becomer very dark and quite unusable lens.
Shred is offline   Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 9:41 PM.