Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital SLR and Interchangeable Lens Cameras > Olympus dSLR

Thread Tools Search this Thread
Old Jun 27, 2004, 10:43 PM   #1
Senior Member
Join Date: Nov 2002
Posts: 332

Hi Friends - As you might recall, I sold my DRebel set-up to convert to the
E-1 before I had too much into lenses. As I promised, here is is a link to my first E-1 posts (it will be the most recent Northern California album).


I'm really happy about my decision to switch to the Olympus E-1 system from Canon. I want to stress that I'm not knocking the DRebel -I just couldn't get the images I needed from the DRebel.. I post this as a reference for DRebel users as a former Drebel user who might want an opinion on another SLR. Besides - there is no one in the E-1 forum??..... For the type of shooting I do, I couldn't get the result I wanted with a DRebel, even with using the Canon IS lenses that I tested for a few days. In fact, my better images still came from my Tamron 28-300 (OK, that'll be the last rant you'll hear about that subject.) Here's a few pros and cons that I can offer after shooting with the E-1 for a week on vacation ;

- I found I could access and change the setting easier and quicker with the E-1, probably because it has two wheels like the Cannon and Nikon upper SLR's. The camera feels very pleasant in my hand, it has a nice weight.

- The tracking time and lens lock is much faster on the E-1, however, the three point focusing does not work as well as the DRebel nine point system.

- For the type of shooting I do (a lot of still life with side and back lighting), the E-1 images have more clarity - which was the main improvement I was looking for. I do a lot less sharpening and other post edits on the E-1 images. The color saturation and match is also noticeably more accurate and pleasant

- The weatherproff design and vibrating sensor completely removed my anxiety about frequent lens changes that I have worried about often in this forum

- I have had one program glitch with the E-1. The image lock indicator stooped working. An image will still lock, I just don't get the visual cue. Olympus thinks I have two corrupted 512 cards, I but I doubt it. A minor issue that I will continue to pursue with Olympus; hope this is the only such flaw.
fporch is offline   Reply With Quote
Sponsored Links

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 1:54 AM.