Go Back   Steve's Digicams Forums > Software > Printing - Qimage Support Forum

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Apr 14, 2003, 2:37 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 15
Default resolution of the final print

If my camera produced an image of 1500 X 2100, then does that mean that a 5X7 print will have a resolution of 300 dpi? Is this one of the features of Qimage (or other software) that you can tell it to print at as high of a resolution as is possible, based on the size of the file you are printing from?

I don't have a printer yet, just trying to figure this stuff out.
wolfee is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Apr 18, 2003, 2:26 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 556
Default

Yes. A 1500 x 2100 image will have 300 DPI "worth of information" at a print size of 5x7. Qimage, however, is designed to resample all images to the base resolution of your print driver to optimize detail. For example, images would be interpolated to 720 PPI for Epson printers and 600 PPI for Canons. That means your 1500 x 2100 image would end up going to the printer at 720 PPI on Epson printers regardless of the print size (5x7, 8x10, etc.).

Since Qimage automatically interpolates, DPI issues are less of an issue and most of the time, are of no concern at all.
mchaney is offline   Reply With Quote
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 2:25 PM.