Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital Cameras (Point and Shoot) > Sony

Thread Tools Search this Thread
Old Apr 6, 2005, 5:56 PM   #1
Join Date: Aug 2004
Posts: 74

I take a lot of landscape photos (mostly mountains when Imhiking and skiing) where I manually set focus to infinity. Ive noticed some strange behavior (described below) that I can only conclude is a bug. Wondering if anyone else has ever noticed this...

Some shots come out blurry and others sharp, but Im always shooting in bright daylight with fast shutter speeds so I rule out camera shake.The subject Im shootingis always at least 1/4 mile away, which I believe is correctly 'infinity' for focusingpurposes.

Somehow I noticed a pattern where shots taken at full wide or tele were sharp but shots at intermediate zoom values were blurry. To test the theory I ran an experiment. I propped a magazine against a wall, set the camera on a table at a measured 2m distance, set focus to 2m and took a sequence of shots at various zooms. To my astonishment the 1 & 4x zoom shots were sharp while the middle-zoom-value shots were blurry - they looked just like focus blur. In the same shot sequence with center-spot autofocus all the shots were sharp!I can only conclude that, with my V3 at least, manual focus does not work with non-limits zoom states!

If anyone is motivated to try this test themselves Id be curious to know their finding (especially if it's with a V3!) Im going to try the same test w/ my W1 soon but I suspect it will do the same thing. Im blown away by this!! :O
sdh is offline   Reply With Quote
Sponsored Links

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 6:14 PM.