Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital Cameras (Point and Shoot) > Sony

Thread Tools Search this Thread
Old Jun 23, 2006, 7:40 PM   #1
Junior Member
Join Date: Jun 2006
Posts: 1

CComparison shopping for above camera and Canon S3. Told by salesperson of a big problem with the flash on the H5 being too powerful for indoor photos. Anybody experience this problem? Nothing has been posted in any review I've read about this happening.
Tom1096 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Jun 23, 2006, 8:19 PM   #2
Senior Member
Sintares's Avatar
Join Date: Jul 2005
Posts: 647

The H series cameras have an extremely powerful flash, however the newer H2 and H5 have better control over it than the H1 so you can set the flash to use less power.

People are still standing too close when taking flash photos, this is not a normal tiny P&S with barely a 6 ft range on the flash, dial the power down, stand back and zoom in a little or use a diffuser, all ways to tame the flash and produce better pictures.
Sintares is offline   Reply With Quote
Old Jun 23, 2006, 10:27 PM   #3
Senior Member
Join Date: Apr 2006
Posts: 148

Hi, Tom
I have H1 and from my point H1 as well as all other H cameras is not good for indoors because of flash. Not because flash more or less powerful, but because built-in flash shots straight forward and washes out natural colors and creates harsh shadows. Especially it is bad for portraits. This is relevant for Canon S3 too.
If you want long zoom camera for indoor use, go for Kodak zoom cameras with hot shoe.
You will be able to use external flash and aim it into the ceiling (bounced light). You can not imagine
what kind of difference bounced light makes.

There is another solution: H cameras with external slave flash

Simon G
s_grins is offline   Reply With Quote
Old Jul 21, 2006, 11:36 AM   #4
Junior Member
Join Date: Jan 2006
Posts: 1

Sony's website shows a slave flash (HVL-FSL1B) that apparently connects to the tripod socket on the bottom of the camera (DSC-H1). It says that it does not have to connect to an accessory terminal. HOW DO IT WORK???

Are there any others out there for the H1?

grifficbz is offline   Reply With Quote
Old Jul 21, 2006, 12:56 PM   #5
Senior Member
Join Date: Apr 2006
Posts: 148

The idea is: main flash (camera flash) triggers slave via light sensor on slave flash.
It means 2 flashes fire simultaneously.
You will have to find out right exposure.

I hope other folks provide you with more specifics about digital slave flashes.

FYI: H cameras do not have ACC port so this is the only way to ignite slave flash
s_grins is offline   Reply With Quote
Old Jul 21, 2006, 5:38 PM   #6
Senior Member
Join Date: Nov 2005
Location: Hawaii
Posts: 567

I have the Sony slave flash and it works great. I can extend the range of my W1to approx 40 ft when taking indoor construction shots. I normally don't attach to the tripod socket, but point it in the direction I am shooting. Only downside is the battery (CR123) which can get expensive if not purchased online. Other than that the range, small size,andincreased versitility is worth the investment.

The flash on my new H5 is very powerful and although I have not used the camera a lot (yet), it can shoot extended distances with no problems and the long range is very useful with the 12x zoom.

The H5 is an incredible camera and chose it over the S3 because of my past experiences with Sony (third Sony). Check out the shots per charge, and keep in mind that it only uses 2 AA batteries. Also, when shooting long distances with the flash that the full flash will affect the battery with reduced shots per charge.
paniolo is offline   Reply With Quote

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

All times are GMT -5. The time now is 9:24 AM.