Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital SLR and Interchangeable Lens Cameras > Nikon dSLR

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Jul 19, 2006, 12:52 AM   #1
Member
 
Join Date: Apr 2006
Location: Montréal, Québec, Canada
Posts: 93
Default

Hello, yesterday I shot the moon (quarter) using long exposure. I was surprised to see their is a prominent blue shadow in every photo taken. The lens is a Sigma 70-300 APO. I shot in manual full zoom (300) at 5 seconds and f5.6. If I remember well, I shot at the moon with the kit lens 18-55 and it didn't do that. Can someone help me with this please. Defective lens or defective photographer?Thanks Germain
Attached Images
 
Karmin is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Jul 19, 2006, 1:10 AM   #2
Senior Member
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 215
Default

It is caused by internal reflections in the lens due to the massive overexposure. The moon is very bright. Try spot metering on it. You should end up with a shutter speed of something like 1/250s or faster! Here is one at 1/500s f5.6.

Keith.

Karmin wrote:
Quote:
Hello, yesterday I shot the moon (quarter) using long exposure. I was surprised to see their is a prominent blue shadow in every photo taken. The lens is a Sigma 70-300 APO. I shot in manual full zoom (300) at 5 seconds and f5.6. If I remember well, I shot at the moon with the kit lens 18-55 and it didn't do that. Can someone help me with this please. Defective lens or defective photographer?Thanks Germain
Attached Images
 
keith1200rs is offline   Reply With Quote
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 8:47 AM.