Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital Cameras (Point and Shoot) > Olympus

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Jun 1, 2010, 5:24 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jun 2010
Location: Toronto Canada
Posts: 1
Default Olympus E500 LCD Issues, Help?

I have my new camera and it has been working great. I had it out for a camping trip and my problems started once I got home. Whenever I turn it on it shows on the screen "Dust Reduction" and it does the little animation but when I want to see the actual menu so i can adjust settings it does not show up. The screen just goes black. It's like it is turned off but is not. When I change settings from manual to shutter priority etc the screen is still black as if it is not turned on? When I press other buttons like review I can see my pictures on the screen but other than that it does not seem to work. Also the AEL/AFL button isn't working now and it won't change the screen settings. I don't know why this is happening. If someone could help that would be great.
citygirl is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Jun 1, 2010, 5:53 PM   #2
Senior Member
 
Steven R's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: Tampa, Florida
Posts: 5,908
Default

I'm sure the moderator will move this to the Olympus DSLR forum. There are lots of knowledgeable users there.

What happens when you press the "info" button on the back?

Steven R.

Last edited by Steven R; Jun 1, 2010 at 6:00 PM.
Steven R is offline   Reply With Quote
Old Jun 4, 2010, 10:44 PM   #3
Senior Member
 
Mikefellh's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 1,707
Default

First I want to say welcome, from a fellow Torontonian!

Questions about the E-500 should really be in the Olympus dSLR forum at http://forums.steves-digicams.com/olympus-dslr-40/ rather than here, which is meant for Olympus P&S cameras. Don't worry about reposting, a moderator will soon come along an move the thread over there (if it hasn't already been done).


Quote:
Originally Posted by citygirl View Post
Whenever I turn it on it shows on the screen "Dust Reduction" and it does the little animation but when I want to see the actual menu so i can adjust settings it does not show up.
So when you push MENU, or INFO, nothing shows up, but other times the screen works fine?


Quote:
Originally Posted by citygirl View Post
The screen just goes black. It's like it is turned off but is not. When I change settings from manual to shutter priority etc the screen is still black as if it is not turned on?
The screen doesn't turn on to display things when you change the mode dial, UNLESS you select SCENE mode. You can have the screen display most of the settings by pressing the INFO button once, or more detailed settings by pressing it a second time...pressing it a third time turns off the screen.


Quote:
Originally Posted by citygirl View Post
When I press other buttons like review I can see my pictures on the screen but other than that it does not seem to work. Also the AEL/AFL button isn't working now and it won't change the screen settings. I don't know why this is happening. If someone could help that would be great.
AEL/AFL only does certain things depending on what shooting mode you're in, and what you have programmed the button to do from the menus; to be honest I rarely use that button; I only use AFL when I have the camera set to manual focus (MF) and I want it to temporarily autofocus.

If the manual is too much, Henry's carries a DVD that teaches you about the E-500, (although you might have to special order it)...it's called "Jumpstart Guide to the Olympus E-500"...it goes for $30 and the link to it is:
http://henrys.ca/17986-JUMPSTART-GUI...-E500-DVD.aspx

If you need more help, or you want me to check your camera to make sure all is OK, I'm in Mt.Pleasant/Eglinton area, and we could meet at a coffee shop or something.

In addition, there are a group of us who shoot with Olympus cameras on the "Toronto Photography Meetup Group"...it's a site where photographers in Toronto can arrange meets to go out and shoot, and also arrange socials. Check out http://tpmg.ca/

Also the Oly users on TPMG arrange a few Olympus ONLY (ok Panasonic 4/3 & m4/3 is allowed too) meets a year to talk gear and try out each others' lenses and bodies. We'll probably have one in the next month or two where we meet on top of an apartment building so we can shoot the skyline. Below is one of the pictures I took at the last one, moving the camera while the shutter was open, taken with the E-330...I'm sure you will recognize at least ONE building in that picture:


Larger version at http://img.photobucket.com/albums/08...y/P6111964.jpg
Mikefellh is offline   Reply With Quote
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 9:47 PM.