Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital Cameras (Point and Shoot) > Olympus

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Jun 24, 2004, 1:29 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 10
Default

How does everybody feel about the level of noise the
8080 exhibits? I've have my 8080 for less than a week
and have taken nearly a thousand pics with it, of
various subjects from landscapes to buildings to close
up flowers to people to my cat, as well as statuary
and night shots.

My assessment to this point is that for near subjects
when the focus is just right, the detail and sharpness
is spot on. Especially with the hairs on my cat's face.
Same with objects that are relatively close, say within
a few feet or maybe a stone's throw.
Night shots are excellent, though you see noise up
close.

My main problem is with landscape shots, of buildings
and objects far off. They seem very fuzzy and not very
sharp, although there is detail, and I have trouble getting
them into focus. This is apparent upon
blowing them up to 100%. Also, people at a distance
are also fuzzy. I've used the landscape setting, which
has helped, but there's still obvious noise. Ditto
with the apeture at f8 and a lower shutter speed
(1/100 or less) Or maybe I'm just too picky when I'm
looking at it at 100%; 6x4 prints come out great and
even a 13x19 print I made was impressive. I never
minded the noise on my Olympus 4000, or rather at
least I could fix it and at any rate that was a
cheaper camera. I guess maybe I expect more at this
price. I'm still waffling on switching to the Canon
Digital Rebel.

Anybody have advise for taking landscape shots that will create sharp images "out of the camera"? (ie, not having to go and do it with software afterward.)
Briantium is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Jun 24, 2004, 6:02 PM   #2
Junior Member
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 8
Default

The noise bothers me since my experience with the 8080 is just the opposite. Shooting at iso 200 I find it extremely difficult to see much in the way of noise. Even iso 400 has produced acceptable results a great majority of the time. For landscapes I would suggest you try aperture priority mode. Set the aperture to F8 and if you are zoomed in much and the shutter speed is less than 1/200th of a second try using a tripod. If after that you still find the pictures soft it's possible you may have a defective camera.
rkasprzak is offline   Reply With Quote
Old Jun 25, 2004, 2:30 AM   #3
Senior Member
 
John G.'s Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 248
Default

YES .....NIT PICKY.......SORRY.....
John G. is offline   Reply With Quote
Old Jul 18, 2004, 5:31 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 5
Default

You might want to play around with the "sharpness" setting by rolling it off a stop or so. On the 5060 it is in the set-up menu. Just a thought.
bigbill is offline   Reply With Quote
Old Jul 18, 2004, 6:54 PM   #5
Senior Member
 
Mikefellh's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Toronto, ON, Canada
Posts: 1,707
Default

Many people have found that doing a pixel mapping really cleans up the picture...take a few long exposures (16 seconds) to warm up the CCD, and then pixel map a few times.
Mikefellh is offline   Reply With Quote
Old Aug 4, 2004, 6:00 PM   #6
Junior Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 3
Default

Hmmm...

Mikefellh: Would that be a one time-thing necessity or a regular setup before each photo session ?
uvision is offline   Reply With Quote
Old Aug 4, 2004, 9:00 PM   #7
Senior Member
 
Kanji's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 370
Default

I believe that the manual sez to perform the mapping once a year.
Kanji is offline   Reply With Quote
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 5:25 AM.