Go Back   Steve's Digicams Forums >

Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old Jul 17, 2019, 6:59 PM   #1
Senior Member
 
Narcis Oblivion's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 299
Default Mode dial not working

When I turned on my camera K3 this morning it was set to manual mode. I wanted to switch is over to Av but it still showed up as M. turning the mode dial changes nothing, except when it goes to X (flash) or one of the user settings U1, 2 or 3. I can still shoot in manual mode, but have no idea why it won't switch mode when turning the dial. I see this has been a problem with other users, but have not seen any solutions for the problem. Anyone have any ideas.
Narcis Oblivion is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Jul 18, 2019, 8:45 AM   #2
Senior Member
 
VTphotog's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: Extreme Northeastern Vermont, USA
Posts: 4,309
Default

The most usual reason for something like this happening is that the aperture ring on the lens is set to something other than the "A" position. As you were using manual mode, had you been changing the aperture with the lens rather than using the camera dials? Sometimes, returning to the "A' position, the lens does not fully click into automatic, so moving it and returning again may work.
Other things include the electrical contacts on the lens and body being in need of cleaning. An alcohol prep pad wiped around the rim (being careful not to drip anything into the lens or body) should help with that. Also, removing or installing a lens with the camera switched 'ON', can scramble the settings, so turning it off and removing the battery for a minute or so, or just doing a factory reset in the menu can restore things to normal.

brian
VTphotog is offline   Reply With Quote
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -5. The time now is 6:21 AM.