Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital SLR and Interchangeable Lens Cameras > Pentax / Samsung dSLR, K Mount Mirrorless

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Oct 11, 2007, 6:54 AM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 110
Default

I posted this last night in "Flashes", received a response, then thought maybe someone in the Pentax topic may have specific experience similar to mine with the identical equipment, so I re-post it here. Thanks for your patience.

I own a Pentax istDS camera. My friend was going thru his old camera bag and found his old Olympus OM-2 film camera.

He also found a Vivitar Auto Thyristor 2800-D flash unit. He offered it to me, saying if it works on my Pentax, I could keep it.

I came home, put 4-AA batteries in it, and the flash worked when I tested the switch. I tried to (GENTLY) slide it onto my hot shoe, and, altho it was a snug fit, it slid right on.

I set it to ISO 200, focused in my living room, and, after focusing, the flash did flash when I pressed the shutter.

Is there any chance I am harming my camera, wrong voltage, improper pin lineup, or is a flash simply a buld that if it goes off when you press the shutter, then you have a flash unit for your camera???

If it must be made specifically for the camera (it was bought with the Olympus many years ago) I do not want to risk damaging my Pentax. On the other hand, if it can be used, I have a free flash.

What are the opinions of you experts???...Thanks

Bob

marsha7 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Old Oct 11, 2007, 8:24 AM   #2
Member
 
macshak's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 91
Default

Check this site.
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

According to it, NO. You want less than 6 volts.
But you can get a safe sync adapter to make it work.
macshak is offline   Reply With Quote
Old Oct 11, 2007, 8:53 AM   #3
Senior Member
 
ishino's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 661
Default

sounds to me like you already tested it and it didn't melt instantly, explode, burst in to flames, so it seems that you have a free flash!


ishino is offline   Reply With Quote
Old Oct 11, 2007, 1:53 PM   #4
Senior Member
 
mtngal's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Frazier Park, CA
Posts: 16,052
Default

From what little I've read, just because a flash works the first time (or even the second time) doesn't mean that it won't fry your camera later on. From the write-up, it sounds like one I wouldn't use without a safe sync adaptor. Or else, test your particular flash and see whether it is less than 6 volts or not.
mtngal is offline   Reply With Quote
Old Oct 11, 2007, 4:21 PM   #5
Senior Member
 
ishino's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 661
Default

yeah listen to harriet... i really don't know nothing about those old flahes. i'm just more of a if it works, it works kinda guy.
ishino is offline   Reply With Quote
Old Oct 13, 2007, 6:07 AM   #6
Member
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 52
Default

macshak wrote:
Quote:
Check this site.
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

According to it, NO. You want less than 6 volts.
But you can get a safe sync adapter to make it work.
In that botzilla site you put there, Pentax told Gene Poon the Pentax's were good for 600v. I have a old flash that is 190v and was worried so rang the Pentax Technical Division and was told it wasnt a problem at all. That the configuration that fired a flash in manual was no different to what it had been for years. I questioned again out of fear and again was told it wasnt a problem. I have used when needed for the last 6 months including a wedding shoot at night and no problems what so ever. Regards. Keith
Keithg is offline   Reply With Quote
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 3:06 PM.