Go Back   Steve's Digicams Forums > Digital SLR and Interchangeable Lens Cameras > Pentax / Samsung dSLR, K Mount Mirrorless

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old Feb 8, 2013, 2:23 PM   #1
Senior Member
 
Catbells's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 874
Default K5 Firmware Update v1.14

Just updated to see if it improved AE-L issues that I (singularly) seemed to have problems with & encountered a difference between how the K10 & K5 behave!

K10
Set Mode to AV
Press the shutter release half way with 1/125S & f8 displayed
Press AE-L & 1/125S & f8 still displayed
Press shutter & image taken at 1/125S, f8

K5
Set Mode to AV
Press the shutter release half way with 1/125S & f8 displayed
Press AE-L & 1/100S & f8 displayed
Press shutter & image taken at 1/100S, f8
OK. It's only a 1/3 Stop but forgive my naivety but surely the way the K10 functions is correct

K5
Set Mode to Tav
Set shutter speed to 1/125 & aperture to f8
Press the shutter release half way with ISO 800 displayed
Press AE-L & ISO 800 STILL displayed
Press shutter & image taken @ 1/125S, f8, ISO 800

It's too soon to know whether my issues with AE-L have been resolved but if 'pushing' the shutter speed (Av Mode) down 1/3 stop locks the exposure, then I guess I'll live with this little anomaly!!
__________________
Pentax K10/K5, DA18-55mm, DA50-200mm & Tamrom 18-250mm
Catbells is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
 
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off



All times are GMT -5. The time now is 9:39 AM.